Göz damlaları, çeşitli sorunların neden olduğu kuru ve kumlu gözler için semptomatik rahatlama sağlama konusunda harikadır. Piyasada bu kadar çok damla türü varken, sizin için en uygun olanların hangileri olduğunu bilmek zordur. Kişiselleştirilmiş bir kuru göz tedavisi önerisi için optometristinizden kapsamlı bir sağlık kontrolü yaptırmanız iyi bir fikirdir. Bu arada, farklı göz damlaları hakkında bilgi edinmek için kısa bir kılavuz burada.
Koruyucu vs. Koruyucusuz
Göz damlalarında koruyucular, steril kalmalarını sağlamak için kullanılır, bu da ürünün raf ömrünü uzatır. Bu, birden fazla kullanım için tek bir şişenin birkaç ay dayanabileceği için maliyet etkinliğini ve kullanım kolaylığını artırır. Bu seçenek, çok hafif ve ara sıra kuruluk ve kumluluk belirtileri yaşayan nadir kullanıcılar için en iyisidir.
Koruyucu içermeyen göz damlaları önerilir, çünkü koruyucular bazen tahrişe neden olabilir veya kuruluğu artırabilir, özellikle sık kullanımda. Koruyucusuz göz damlaları tek dozluk ünitelerde veya raf ömrü daha kısa olan çoklu doz şişelerinde gelir. Bu seçenek, sık damla kullanımına ihtiyaç duyan hassas gözler için en iyisidir. Genellikle kontakt lens takarken kullanılabilirler.
Önemli Bileşenler
Hyalüronik Asit
- Nem tutma
- Kornea üzerinde uzun süreli bir film oluşturmak için yüksek vizkosite
- Kornea iyileştirici özelliklerini artırma
- Doğal olarak bulunan bir madde olması nedeniyle daha az tahriş oluşturma
Bu göz damlalarına örnek olarak: Hyloforte, Blink Tears.
Fosfolipidler
- Genellikle Meibomian Bezi Bozukluğu gibi durumların neden olduğu, gözlerde doğal olarak bulunan lipitlerin eksikliğinden kaynaklanan Evaporatif Kuru Göz hastalığı tanısı konmuş hastalar için ideal seçenek olması
- Doğal gözyaşlarına daha iyi uyum sağlaması, çünkü doğal gözyaşlarında bulunan bileşenlere benzer bileşenler içermeleri
- Daha uzun süreli yağlama
Bu göz damlalarına örnek olarak: Systane Complete, Novatears.
Siklosporin
Bazı ülkelerde, siklosporin, reçetesiz olarak satın alınabilen göz damlalarında bulunan bir bileşendir. Gözyaşı üretiminin göz iltihabına bağlı olarak azaldığı düşünülen hastalarda gözyaşı üretimini artıran bir immünsüpresandır. Bu damlalar, sorunun kökenine inerek gözün doğal nem üretimini artırdığı için nemlendirici damlalardan farklı çalışırlar.
Bu göz damlalarına örnek olarak: Restasis.
Form
Sıvı
Çoğu göz damlası sıvıdır ve damlalık formunda damlatılır. Kullanımı genellikle oldukça kolaydır ve belirtilerin anında rahatlamasını sağlayabilir. Bu, gözler için kullanılan en yaygın yağlama formudur. Bu damlaların kullanımının tek dezavantajı, diğer formlara göre daha sık yeniden uygulanmaya ihtiyaç duyması ve uygulamadan sonra geçici bulanık görme potansiyeli olmasıdır, ki bu genellikle hızla düzelir.
Jel
Jel, sıvı damlalardan daha kalın ve daha viskoz bir kıvama sahiptir, genellikle tüp veya şişeden dağıtılır. Kalın kıvamı, uzatılmış yağlama sağlar ve gözde daha uzun süre kalarak sık uygulama ihtiyacını azaltır. Ciddi kuru göz koşulları ya da gece boyunca koruma için uygundur. Ana dezavantajı, kalın kıvamları nedeniyle daha belirgin ve geçici bulanık görme nedeni olmalarıdır.
Sprey
Sprey göz damlaları, ince bir sis veya sprey olarak dağıtılır. Uygulama genellikle ürünü kapalı göz kapaklarına püskürtmek, ardından kırpmak veya doğrudan açık göze püskürtmekle ilgilidir. Eşit bir dağılım sağlarlar ve damlalık formunu kullanmakta zorluk çeken hastalar için özellikle faydalıdırlar. Bir dezavantajı, uygulanan kesin miktarı kontrol etmenin daha zor olabilmesi ve bu da potansiyel israfa veya düzensiz dağılıma neden olabilmesidir.