Kontakt lens kullanıcıları için, lens tahrişine neyin sebep olduğunu anlamak zor olabilir. Aşağıda, bu his ortaya çıktığında izleyebileceğiniz bir adım adım rehber bulunmaktadır.
1. Hapsolmuş kabarcıklar ya da kirler
Bazen bir kabarcık, kirpik ya da yabancı madde gibi küçük bir nesne, lens ve kornea arasında sıkışabilir. Birkaç kez göz kırpma, bu hissin giderilmesini sağlayabilir. Bu işe yaramazsa, temiz ve kuru ellerle parmağınızı lense yerleştirin ve göze birkaç kez beyaza doğru kaydırarak geri getirin.
2. Lensin çıkarılması
Yukarıdaki teknik, her zaman sıkışmış bir nesneyi çıkarmak için yeterli olmayabilir. Bir sonraki adım, lensi tamamen çıkarmak olacaktır. Lensin gözden çıkarıldıktan sonra, gözün yüzeyinde yüzen bir yabancı cisim olmadığından emin olmak için birkaç kez göz kırpın. Kumulumsu bir his duyuyorsanız, gözü yıkamak ve kayganlaştırıcı damlalar kullanmak en iyisidir. Lensi çok amaçlı ya da tuzlu solüsyonunuzla yıkayın ve mekanik olarak ovaladığınızdan emin olun ki tüm kirler uzaklaşsın. Lensin mükemmel olup olmadığını, yırtık gibi kusurlar için kontrol edin ve ters olmadığından emin olun; bunun için kase şeklini arayın.
3. Yeni bir lens kullanmak
Önceki adımlardan hiçbiri işe yaramadıysa, yeni bir lensle başlayın. Bu, lensle ilgili her türlü sorunu çözecektir. Ne yazık ki, eğer kötü bir kontakt lens partisi aldıysanız, bu sorunu çözmez.
4. Mola vermek
Başka hiçbir şey işe yaramazsa, kontakt lens kullanımına kısa bir süre, bir hafta gibi ara verin ve ardından lensleri tekrar deneyin. Gözler bazen kontakt lensleri aşırı kullanıma karşı intolerans geliştirebilir. Bu durumu doğrulamak ve daha ciddi bir sorun, enfeksiyon gibi, gelişmediğinizden emin olmak için bir göz doktoruna başvurmak en iyisidir.